2022. október 19., szerda

A rejtőzködő Korhány Berettyóújfalu szomszédságában.


 

Ott jártamkor majdnem elmentem mellette, hiszen magaslatot kerestem. Később jöttem rá hogy a Korhány „beleolvad” a tájba. Rejtőzködik. Mellette halad 100 méterre Nagyvárad felé az út, ahonnan szintén csak a szakavatott szemek veszik észre. Lehet ez a szerencséje, vagy helyének kiválasztásában fontos szempont volt a rejtőzés. Az Óberettyó egy földnyelvén, félszigetén helyezkedik. Kétoldalról vízmosta védelmet alkotott a folyó. Magát a földnyelvet kétfelől sánccal vágták át. Legmagasabb pontja sem tűnik ki a környező dombok közül. Zseniális helyválasztás! 


 

Berettyószentmártontól keletre kb. 1 km-re, a vasút és a Váncsodi út között található, a régi Berettyó árterületén. Átnérője kb. 60m. Kiemelkedés, három oldalról a Láp övezi az 1759-es térképen.


 

A Berettyó völgy magyarországi szakaszáról összesen 13 Hajdú-Bihari erődített tell települést ismerünk: Berettyóújfalu-Herpály; Berettyóújfalu-Szilhalom; Bakonszeg-Kádárdomb; Gáborján-Csapszékpart; Esztár-Fenyvespart (vagy Fenyvesdomb) és Pocsaj-Leányvár; Létavértes-Kopasz-hegy; Berettyóújfalu-Berta-domb; Berettyószentmárton-Korhány; Zsáka-Remény-erdő; Bihardancsháza-Tó-sziget; Sárrétudvari-Poros-halom és Csökmő, Budai-domb. Az itt említett lelőhelyek kivétel nélkül árokkal vannak megerősítve. Az erődítések méretéről, szerkezetéről - azon túl, hogy az esetek többségében máig láthatók az erődítési árkok, nagyon keveset tudunk, hiszen ezeket általában nem kutatták.


 

Korhány ótörök eredetű név jelentése, vár, sánc, erősség. Kör-hányás kereken körbe ásott árokkal, sánccal védett település.


 

1943 tavaszán váncsodi emberek a halomtulajdonos, Leszkay János engedelmével a halmot kincsszerzés céljából megásták. Arany-ezüst helyett nagy tömegű cserepet, kőtárgyat, agancsszerszámokat, állati csontokat, égett rögöt, hamut-pernyét lapátoltak ki. 



 

Kocsimodellek: Szalacs-Vida-domb, Pocsaj-Leányvár, Herpály földvár, Bakonszeg-Kádárdomb. 

 


Berettyóújfalu (Berettyószentmárton), Korhány-halom lelőhelyről két kocsiszekrény is ismert, melyek közül az egyik egész, a másik töredékes formában maradt fenn. Az épen fennmaradt kocsiszekrény egy szórványlelet a bronzkori tellről. Alakja fordított csonka gúla. Hossza 15 cm, magassága 8 cm. A szélei mellett kettős, széles és mély bekarcolt vonal fut körbe. Felülete gondosan felfényezett, színe barna szélei mellett körbefutó egyszerű minta (keret), amint már láthattuk a fent leírt modellnél is, nem számít ritkaságnak ezen a tárgytípuson. Alakjában legjobban két, szintén az Ottomány Otomani-kultúrához tartozó modellhez áll közel. Ezek közül az egyik Vésztő Mágoron, a másik Herpályon került elő.



 

Két földvár, egy monostor, és egy körtemplom. Gáborján.

                                                            "Csapszékpart falai"                                                ...